Skladištenje i postavljanje parketa

Postavljanje parketa:

  • Prije početka postavljanja parketa, svi keramičarski i ličilački radovi moraju biti gotovi, podloga na kojoj se postavlja parket mora biti čista, čvrsta, ravna i maksimalne vlažnosti do 2%, što se obavezno mora utvrditi mjernim instrumentom ili CM metodom (Kalcij karbid test).
  • Relativna vlažnost u prostoriji u kojoj se polaže parket, prije i nakon postavljanja parketa, mora biti između 50 i 60%, savjetujemo korištenje ovlaživača i isušivača zraka za održavanje vlage u zraku tijekom cijele godine.
  • Parket je pakiran u termoskupljajuću foliju koja se brine za održavanje normama zadane vlažnosti parketa između 7 i 11%. Pakete s parketom ne otvarajte prije početka polaganja parketa.
  • Prije postavljanja parketa preporučuje se provjeriti da li je potrebno podlogu impregnirati poliuretanskim premazima za dodatno očvršćivanje, a pod se dodatno zaštitio od zaostale vlage.
  • Parket dužine do 360 mm polaže se na jednokomponentno parketno ljepilo, dok se parketi većih dužina postavljaju na dvokomponentno ljepilo.
  • Upotreba boja, punila ili kita za ispravljanje grešaka tijekom postavljanja, trebala bi biti prihvaćena kao normalna procedura.
  • Kad naručujete parket, stvarno izmjerenoj kvadraturi treba dodati 5 do 7%, koji su potrebni zbog rezanja i prilagođavanja klasa.
  • Ako bi pojedinačna daščica bila upitne klase, izrade ili završne obrade, podopolagač ne smije upotrijebiti taj komad.
  • Brušenje, kitanje i završna površinska obrada parketa preporučuje se odmah nakon isteka roka stezanja ljepila, koji propisuje proizvođač ljepila.

Skladištenje parketa:

Parket mora biti uskladišten u zatvorenom i suhom prostoru, zaklonjen od direktnog utjecaja sunca i uzdignut na drvenoj paleti ili slično, kako nebi dolazio u dodir s podlogom. Prostor u kojem je parket uskladišten trebao bi imati temperaturu od 18°-22°C.

Održavanje parketa:

Ovisi o završnoj površinskoj obradi – lakiranje ili uljenje
Uljeni podovi se moraju održavati u skladu s instrukcijama proizvođača ulja. Lakirane podove održavajte čistima pomoću suhih i vlažnih krpa te kemijskim proizvodima koji su tome namijenjeni. Čuvajte podove od mehaničkih oštećenja i ogrebotina, koje mogu nastati unosom kamenčića i drugih oštrih predmeta.

Korisne informacije

Pana.hr koristi kolačiće u svrhe što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internet pregledniku. Ukoliko i dalje želite koristiti našu web stranicu, molimo da potvrdite da se slažete sa korištenjem kolačića, i to klikom na tipku "Slažem se". Ukoliko se ne slažete s korištenjem kolačića, kliknite na tipku "Ne slažem se". Više informacija o kolačićima na našoj web stranici saznajte klikom na tipku "Više informacija".
Slažem se
Ne slažem se