Staklo

Staklo

Staklo je bitan dio prozora i određuje prozor s aspekta – estetike, sigurnosti, zvučne izolacije, zaštite od sunca, te očuvanja topline u prostoru. U prozore Pana stolarije ugrađujemo standardno 2-slojna ili 3-slojna izo stakla, a karakteristike prilagođavamo Vašim zahtjevima

Time se postiže viši stupanj toplinske izolacije prostorije. Plastični distancer, umjesto aluminijskog između slojeva stakla, također doprinosi boljem toplinskom svojstvu stolarije.

Toplinska svojstva stakla

Bezbojni LOW-e premaz – sloj metalnog oksida na staklu koji djeluje s vanjske strane kao filter, na način da onemogućuje propuštanje štetnih UV zraka u prostoriju, dok sa unutrašnje strane reflektira toplinsko zračenje natrag u prostoriju.

Različite konfiguracije stakla i njihova toplinska svojstva

Presjek stakla Konfiguracija stakla Ug (W/m2K)
4 – 20 – 4 2,9
4 LOW-E – 20 – 4 1,1
6 LOW-E – 20AR – 4 – 20AR – LOW-E 4 0,5

Zvučna svojstva stakla

Zvučna izolacija stakla ponajviše ovisi o masi stakla ugrađenog u prozor, što znači da se za bolju zvučnu izolaciju upotrebljavaju deblja stakla.

Presjek stakla Konfiguracija stakla Rw (dB)
4 – 20 AR – 4 LOW-E 32
44.2 SC FOIL – 16 AR – 4 LOW-E 39
44.1 AC FOIL – 20 AR – 6 LOW-E 43
6 LOW-E – 20 AR – 4 – 20 AR – LOW-E 4 36
44.2 PVB LOW-E – 18 AR – 4 – 16 AR – LOW-E 6 42
44.1 AC FOIL-LOW-E – 16 – 6 – 14 AR – 10 LOW-E 47

Sigurnosna svojstva stakla

U svrhu povećanja svojstva stakla iz sigurnosnog aspekta, staklo se podvrgava procesima kaljenja, čime se postižu bolja otpornost na udarce, a prilikom loma raspada se na veliki broj malih komadića tupih rubova što mu povećava sigurnost kod korištenja. Laminirano staklo je sastavljeno od dvije ili više stakla zajedno zalijepljenih folijom. To staklo se prilikom pucanja ne raspada u male komadiće, već ostaje zalijepljeno za foliju i zbog toga se koristi kao sigurnosno staklo.

Presjek stakla Konfiguracija stakla Ug (W/M2K) Rw (dB)
ESG 6 LOW-E – 18 AR – 4 – 18 AR – 44.2 LOW-E 0,5 39

IZBOR JE NA VAMA!

Kombiniranjem različite debljine stakala i termalne obrade postižemo različite stupnjeve stabilnosti, sigurnosti i zaštite od buke, sve prema Vašim potrebama.

Kaljeno staklo

Float staklo

Pana.hr koristi kolačiće u svrhe što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internet pregledniku. Ukoliko i dalje želite koristiti našu web stranicu, molimo da potvrdite da se slažete sa korištenjem kolačića, i to klikom na tipku "Slažem se". Ukoliko se ne slažete s korištenjem kolačića, kliknite na tipku "Ne slažem se". Više informacija o kolačićima na našoj web stranici saznajte klikom na tipku "Više informacija".
Slažem se
Ne slažem se